به گزارش سایت هنر ما – پایگاه تخصصی هنر ایران به نقل از نای، مؤلف کتاب در مورد شیدا توضیح داد:
میرزاعلیاکبر شیدا مردی از اهالی شیراز، درویشمسلک و از مریدان صفیعلیشاه بود. در اواخر سلطنت ناصرالدینشاه با صاحب دیوان والی آذربایجان به تبریز و از آنجا به تهران مسافرت کرد.
شیدا علاوه بر شعر و موسیقی خط را نیز خوش مینوشت. او تنها شاعر تصنیفسازی است که قبل از عارف قزوینی میشناسیم و خود عارف قزوینی نیز از او به نکویی یاد کرده است.
وی در خصوص هدف از انتشار این کتاب گفت: نگارنده از اوایل آموزشِ موسیقی همیشه از آثار شیدا لذت میبردم و به نواختن آنها اشتیاق و اشتغال داشتم. اما مجموعهای واحد از آثار شیدا در دسترس نبود که بتوان به راحتی آثار او را نواخت، به همین خاطر همیشه برای من دغدغه بود تا این اینکه تصمیم گرفتم مجموعه آثار این تصنیفساز بزرگ را جمعآوری و منتشر کنم.
آسترکی افزود: به دلیل آنکه آثار شیدا بسیار پراکنده و در جاهایی هم بعضی از ترانهها منصوب به او شده منبعی که برای صحت آثار بتوان به آن رجوع کرد در دسترس نیست. برای همین نگارنده دو تا از معتبرترین منابعی که میتوان به آنها تکیه کرد را انتخاب نمودم.
او در مورد منابع و تعداد مجلد کتاب گفت: اولین منبع: استاد عبدالله دوامی است که این تصانیف را اجرا کرده است. دومین منبع: برنامه گلها که قبل از انقلاب اسلامی از رادیو پخش میشده است.
به همین سبب نگارنده سعی نموده مجموعه این تصانیف را در دو جلد منتشر نماید. جلد اول آثاری است که استاد دوامی به شیدا منتسب کرده است و جلد دوم آثاری است که برنامه “گلها” به شیدا منصوب نموده است.
او در پایان خاطرنشان کرد: در جلد اول هر تصنیفی که در برنامه گلها اجرا شده را در پاورقی ذکر نمودهام. البته این نکته حائز اهمیت است که در بعضی از تصانیف شعرها و به ندرت ریتم قطعات در دو منبعِ ذکرشده با هم تفاوتهایی دارند.
نظرات